Programmamanager Rick over Verbouwstromen

5 april 2023

Namens TKI Bouw en Techniek werkt Rick van den Bos sinds november vorig jaar mee aan het programma Verbouwstromen. Dit programma is opgericht om opschaalbare en voorspelbare renovatiestromen te creëren die eraan bijdragen om vóór 2050 de bestaande woningvoorraad in Nederland CO2-neutraal te maken. Hij werkt inmiddels al flink wat jaren in o.a. de bouw- en vastgoedsector. Dat is best een unicum voor een psycholoog, een organisatiepsycholoog welteverstaan. Hij heeft vooral ervaring op het gebied van innovatie en commercie in sectoren die sterk technisch van aard en verkokerd zijn, zoals de zorg, ICT en de bouw.

Met die bril en achtergrond is Rick aan de slag gegaan voor het Programma Verbouwstromen. Een verduurzamingsprogramma dat in de zomer van 2022 startte met een omvangrijk plan met gigantische ambities. Ambities die 100% recht doen aan de verduurzamingsopgave die we in de bestaande bouw hebben. Tegelijkertijd ambities die in schril contrast staan met de huidige stand van zaken.

Aan ons als programmateam de opgave om de brug te slaan tussen die ambities en de dagelijkse praktijk. De ambities spreken over geoliede, elkaar strak opvolgende, verbouwstromen die door het hele land zeer grote aantallen woningen verduurzamen. De praktijk is echter een enorm versnipperde sector met extreme capaciteitstekorten die zijn weg zoekt tussen vastgoedeigenaren die niet zo goed weten waar en hoe ze moeten beginnen.

We zijn de eerste maanden dan ook vooral met elkaar bezig geweest om uit te zoeken hoe we het programmaplan tot leven konden wekken. Daarbij werd ‘denk groot, start klein en schaal snel op’ het leidende uitgangspunt. Je kunt je voorstellen dat dat geregeld een worsteling was en veel onderlinge afstemming vroeg. Ondertussen voelden we allemaal de druk om snel op stoom te komen, intrinsiek gedreven om dit verduurzamingsvarkentje te wassen.

Inmiddels hebben we ons georganiseerd in de marktteams huur, koop en VvE’s  om onze stakeholders in die markten optimaal te kunnen bedienen. Bovendien hebben we in samenwerking met marktpartijen een aantal interventies voor 2023 bedacht om recht te doen aan het ‘start klein’-principe.

Zelf werk ik aan interventies in zowel het huur- als koopteam. In het huurteam speur ik naar kansrijke samenwerkingsverbanden om ze vervolgens een stap verder te helpen. Ook verken ik met het team de levensvatbaarheid van zogenaamde regionale programmabureaus waarin woningcorporaties hun bezit tijdelijk ‘onderbrengen’ om het vervolgens verduurzaamd terug te krijgen. In het koopteam kijken we op dit moment met een aantal gemeenteregio’s, die met elkaar meer dan 100 gemeenten in Nederland vertegenwoordigen, hoe we op een slimme manier die miljoenen eigenaar-bewoners met een te verduurzamen woning kunnen koppelen aan de beste aanbieders in de markt.

Al met al een heel complexe klus waar alle hulp welkom is. Waarbij geldt: hoe concreter, hoe beter. Dus ken jij in je directe omgeving best practices op dit gebied laat het dan vooral weten. We zullen vanuit Verbouwstromen geregeld iets van ons laten horen, maar voel je vrij om contact op te nemen via rick@tkibt.nl.

Andere berichten

  • 19 juni 2024

    Samen aan de slag voor verduurzaming van bouwmaterialen

  • 12 juni 2024

    TKI Bouw en Techniek wordt onderdeel van circulair transitieteam

  • 22 mei 2024

    Branche bundelt krachten om onderhoud infrastructuur te versnellen