SEB Programmalijn Prefab: nieuwe uitvraag voor innovatieve prefab woningbouwconcepten

6 februari 2025


Vanuit SEB (Schoon en Emissieloos Bouwen) Programmalijn Prefab


Schoon en emissieloos bouwen, dat kan én is noodzakelijk om de woningbouwproductie en de aanleg van infrastructuur op snelheid te houden en tegelijkertijd bij te dragen aan een gezondere leefomgeving. Reductie van stikstofemissie op bouwplaatsen door schoon en emissieloos bouwtransport en -materieel te gebruiken, helpt om projecten sneller te laten plaatsvinden. Ook prefabricage kan fors bijdragen aan het verminderen van uitstoot op bouwplaatsen, zowel van stikstof, CO2 als fijnstof.

De Programmalijn Prefab stimuleert innovaties voor prefab woningbouwconcepten die emissiereductie op bouwplaatsen bewerkstelligen. Wil jij jouw prefab woningbouwconcept doorontwikkelen? Houd dan de nieuwe uitvraag voor innovatieprojecten in de gaten, die we 4 maart 2025 publiceren.

Wat kan je verwachten van de Programmalijn Prefab?

Innovatieprojecten kunnen een subsidiebijdrage tussen € 150k en € 750k ontvangen voor het doorontwikkelen van prefab woningbouwconcepten voor zowel nieuwbouw als voor bestaande bouw. Het programma stimuleert kennisdeling met opdrachtgevers en consortia die met soortgelijke ontwikkelingen bezig zijn. Als deelnemer krijg je dus inzicht in kansen en belemmeringen voor opschaling van innovaties, bijvoorbeeld om bouwprojecten sneller doorgang te laten vinden.

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden worden uitgebreid beschreven in de uitvraag , maar we geven vast een kort overzicht:

  • Voorstellen moeten betrekking hebben op innovaties die kosteneffectief bijdragen aan emissiereductie van bouwmaterieel en transport rond de bouwplaats.
  • Er is sprake van samenwerking met relevante partners in een projectconsortium, mogelijk ook met betrokkenheid van (potentiële) opdrachtgevers, om het gemeenschappelijke doel te realiseren en structureel te verankeren in de ketensamenwerking.
  • De innovatie is schaalbaar; er wordt daarom gekeken naar de impact van de innovatie en de mogelijkheden voor brede implementatie in de markt.
  • Voor de bepaling van de emissiereductie door maatregelen in het bouwproces wordt binnen het programma de Bouwemissietool toegepast (nl).
  • Deelnemende consortia moeten op kwartaalbasis een inhoudelijke en financiële voortgangsrapportage aanleveren en aan het einde van het innovatieproject een eindrapportage.

Wat zijn voorbeelden van innovaties?

De Programmalijn Prefab stimuleert procesmaatregelen om emissies als gevolg van bouwlogistiek en materieelinzet te reduceren met prefab woningbouwconcepten. Procesmaatregelen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op optimalisatie van logistieke concepten en assemblage- en ontmantelingsprocessen op de bouwplaats. Aanpassing van het fabricageproces, toepassing van lichtere (biobased) materialen en digitalisering om emissiereductie met ketenpartners te bewerkstelligen, vallen daar ook onder.

Lopende en afgeronde innovatieprojecten zijn te vinden op de programmapagina op de website van TKI Bouw en Techniek.

Wat is de planning?

De planning is op hoofdlijnen als volgt (onder enig voorbehoud):

  • Publicatie uitvraag –4 maart 2025
  • Indieneninnovatievoorstel – 9 mei 2025, 12:00 uur
  • Bekendmaking selectie – 20 juni 2025
  • Start van gehonoreerde projecten – 1 juli 2025
  • Looptijd projecten – tot uiterlijk 31 december 2026

Meedoen?

We communiceren over deze uitvraag via de kanalen van TKI Bouw en Techniek. Houd dus de nieuwsbrief, website en LinkedIn-pagina van TKI Bouw en Techniek in de gaten.

Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via de website van TKI Bouw en Techniek.

Over Schoon en Emissieloos Bouwen en de Programmalijn Prefab

Met het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (https://www.opwegnaarseb.nl/) werkt de Bouw- en Technieksector samen aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren. Doelen en ambities zijn opgesteld voor emissiereductie van stikstof, CO2 en fijnstof door bouwmaterieel: mobiele werktuigen, voertuigen en vaartuigen.

Binnen SEB werken Topsector Logistiek, digiGO, TNO en TKI Bouw en Techniek samen in het Kennis-, Opschaling- en Praktijkervaringsprogramma (KOP-programma) aan procesmaatregelen. Daarbij gaat het om de ontwikkeling en toepassing van kosteneffectieve concepten voor emissiereductie door bouwmaterieel. Denk daarbij aan off-site (prefab) productie, digitalisering, ketenregie en bouwhubs. De te publiceren uitvraag biedt de mogelijkheid om dergelijke concepten door te ontwikkelen voor brede en snelle toepassing.

TNO en TKI Bouw en Techniek doen dit samen binnen de Programmalijn Prefab. Dat programma is een vervolg op het programma Emissieloos Bouwen dat in de periode 2021-2023 is uitgevoerd. Samen hebben de programma’s tot nu toe geresulteerd in 30 projecten waarin meer dan 125 organisaties participeren. Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is verantwoordelijk voor de Programmalijn Prefab en financiert het programma.

Meer weten?

Neem contact op met prefab@tkibt.nl

Andere berichten

  • 7 februari 2025

    Artificiële intelligentie in de gebouwde omgeving: inzicht in de kansen voor levensduurverlenging

  • 6 februari 2025

    SEB Programmalijn Prefab: nieuwe uitvraag voor innovatieve prefab woningbouwconcepten

  • 30 januari 2025

    Regionale kennis en innovatie voor landelijke impact