Tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen, hebben Liselore Havermans (TKI Bouw & Techniek) en Daan Schraven (4TU.Bouw en TU Delft) een activatie sessie gehouden die volledig in het teken stond van innovatie. De innovatieve oplossingen die in de circulaire transitie het verschil gaan maken bevinden zich niet enkel op technologisch vlak maar ook op het vlak van sociale en economische processen. Om hier samen beweging in te brengen werd de sessie een experiment om samen, vanuit de koploperspositie die elke deelnemer heeft, tot innovatieve oplossingen te komen.
Liselore en Daan begonnen door de deelnemers mee te nemen in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. Liselore schetste vanuit haar rol als programma manager hoe het programma is ontstaan en opgebouwd. Daan dook de diepte in om te vertellen over de nodige circulaire verandering voor de bruggenbouwketen die zal worden ontwikkeld en geïmplementeerd met een praktijkgerichte benadering en wetenschappelijke ondersteuning.
De deelnemers maakten hierna plenair uit op welke onderwerpen zij vanuit hun eigen koploperspositie het gesprek met anderen wilden aangaan. Zo kwamen zij tot drie thema’s: 1) het meekrijgen van MKB bedrijven in innovatie voor de circulaire transitie, 2) de sociale kant van circulair bouwen en 3) procesinnovaties in de tendering ten behoeve van de circulaire transitie. Deze groepjes gingen vervolgens uiteen om kennis te maken en samen de vraag te beantwoorden: welke innovatie kunnen we ontwikkelen om de circulaire transitie in de bouw te versnellen? Er kwamen veel inspirerende ideeën uit, zoals sociale drempels verlagen door digitale circulaire toepassingen voor het bredere publiek mogelijk maken. Het winnende idee werd uiteindelijk plenair gevormd vanuit de ontstane inbreng: een nieuw gunningscriterium CMVI (Circulair Meest Voordelige Inschrijving) als een instrumentarium waarin ondernemers met circulaire innovaties onafhankelijk van gevestigde bouwbedrijven concurreren voor de realisatie van circulaire innovaties in een aanbesteedt project.