Om het woningtekort in Nederland aan te pakken, willen we elk jaar 100.000 woningen bouwen: sneller, in grotere aantallen en betaalbaar. Maar die ambitie staat onder druk door allerlei belemmeringen die de woningbouw vertragen. Daarom is door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordering het landelijke Innovatie- en Opschalingsprogramma (IOP) Woningbouw gestart.
Programmaijn 3 Innovatieve Oplossingen, met TKI Bouw en Techniek als trekker, richt zich op het ontwikkelen van schaalbare innovaties die deze belemmeringen wegnemen. Wil jij een innovatie die bijdraagt woningbouwversnelling op het gebied van netbewust en/of waterbewust bouwen (door)ontwikkelen? Houd dan de nieuwe uitvraag voor innovatieprojecten in de gaten, die we woensdag 10 september 2025 publiceren. Voor deze eerste uitvraag is een bedrag van maximaal €5 mln inclusief BTW beschikbaar.
Wat kan je verwachten van de uitvraag binnen IOP Woningbouw Programmalijn 3?
Het doel van Programmalijn 3 is om schaalbare innovaties te ontwikkelen die structurele belemmeringen in de woningbouw wegnemen, zodat we sneller en op grotere schaal kunnen bouwen. Die innovaties kunnen technisch van aard zijn maar zich ook richten op slimmere processen of betere samenwerking tussen partijen. In de ontwikkeling van innovatie staat de directe koppeling met de praktijk centraal. Hierdoor wordt verzekerd dat de oplossingen aansluiten bij de daadwerkelijke uitdagingen in de woningbouwsector.
Deze eerste uitvraag richt zich op twee thema’s binnen actielijn 1 Inpassen in de omgeving: fysieke en bouwtechnische belemmeringen van Programmalijn 3. Binnen deze actielijn wordt gefocust op twee thema’s: netbewust bouwen en waterbewust bouwen. Voor deze eerste uitvraag is een bedrag van maximaal €5 mln inclusief BTW beschikbaar.
Wat zijn de voorwaarden?
Voorwaarden worden uitgebreid beschreven in de uitvraag, maar we geven vast een kort overzicht:
- Innovaties die voor subsidie in aanmerking willen komen, moeten bijdragen aan het kunnen starten met bouwen ondanks fysieke belemmeringen op het gebied van netcongestie en/of (drink)water en bodemvraagstukken.
- Consortia moeten in hun voorstel onderbouwen hoe de innovatie bijdraagt aan verkorting van de doorlooptijd binnen het woningbouwproces, en op welke plekken binnen het ontwikkel- en bouwproces dit meerwaarde heeft.
- Het voorstel draait om praktijkgerichte innovaties op gebieds- of gebouwniveau, met aantoonbare meerwaarde op dat schaalniveau.
- De innovatie is schaalbaar; er wordt daarom gekeken naar de impact van de innovatie en de mogelijkheden voor brede implementatie in de markt.
- Er is sprake van samenwerking met relevante partners in een projectconsortium, mogelijk ook met betrokkenheid van (potentiële) woningbouwlocaties, om het gemeenschappelijk doel te realiseren en structureel te verankeren in het ontwikkel- en bouwproces van woningen.
- Deelnemende consortia moeten op kwartaalbasis een inhoudelijke en financiële voortgangsrapportage aanleveren en aan het einde van het innovatieproject een eindrapportage.
Wat zijn voorbeelden van innovaties?
Bij netbewust bouwen gaat het om rekening houden met de capaciteit en belasting van het lokale energienet, zodat netcongestie geen belemmering is voor de realisatie van woningen. Als kansrijke oplossingsrichtingen worden bijvoorbeeld innovaties op het gebied van het verlagen van de elektriciteits- en warmtevraag, het sturen van elektriciteitsgebruik, de opslag van elektriciteit en de opslag van warmte gezien.
Bij waterbewust bouwen gaat het om het inspelen op brede klimaatadaptatie in een natter, droger en warmer klimaat. Als kansrijke oplossingsrichtingen worden bijvoorbeeld innovaties op het gebied van het verhogen van waterretentiecapaciteit en -kwaliteit, manieren van bouwen die om kunnen gaan met meer of minder water op het maaiveld (grondwaterpeil), bodemdalingsbestendig bouwen, en verminderen van drinkwaterverbruik gezien.
Wat is de planning?
De planning is op hoofdlijnen als volgt (onder voorbehoud):
- 10 september 2025: start inschrijfperiode
- 4 november 2025 13:00: uiterste deadline voor indiening voorstel
- November 2025: beoordeling en advisering door onafhankelijke commissie van experts
- December 2025: bekendmaking geselecteerde projecten
Meedoen?
We communiceren over deze uitvraag via de kanalen van TKI Bouw en Techniek. Houd dus de nieuwsbrief, website en LinkedIn-pagina van TKI Bouw en Techniek in de gaten.
Disclaimer
De hier getoonde informatie is zo goed mogelijk vastgesteld. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Eventuele correcties en wijzigingen worden zo snel mogelijk gemeld.