Meerjarige missiegedreven innovatieprogramma
Circulaire bouw en infrastructuur
Circulaire bouw en infrastructuur is een van de drie meerjarige, missiegedreven innovatieprogramma’s (MMIP’s) die worden opgezet en uitgevoerd vanuit de samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en gebruikers.


De gebouwde omgeving volledig circulair in 2050
Het Meerjarige Missie-gedreven Innovatieprogramma (MMIP) Circulaire Bouw en Infra richt zich op het realiseren van een duurzame transitie in de bouw- en infrastructuursector door middel van circulariteit.
- Opgave
- Aanpak
- Activiteiten
- Impact
Nederland moet miljoenen gebouwen en civiele kunstwerken bouwen en renoveren om de ambitieuze doelen voor 2030 en 2050 te behalen. Het MMIP Circulaire Bouw en Infrastructuur richt zich op drie belangrijke maatschappelijke bouwopgaven met grote milieu-impact.
Hoe zorgen we voor huisvesting voor 1.00.000 nieuwe woningen en 8 miljoen gerenoveerde woningen met zo min mogelijk schade aan het milieu?

Hoe houden we onze infrastructuur op een circulaire manier veilig?

Hoe maken we onze gebouwen op een circulaire manier gezond en toekomstbestendig?
Door circulaire innovatie-ecosystemen te ontwikkelen en te versterken, realiseren we de noodzakelijke productiviteitssprong en cultuurverandering voor een effectieve circulaire bouweconomie.
We ontwikkelen en implementeren innovaties op het gebied van industrialisatie, digitalisatie en contractering om waardeketens van lineair naar circulair om te buigen, samen met koplopers en ondersteund door een breder ecosysteem dat barrières wegneemt. Dit vraagt om samenwerking binnen een adaptief ecosysteem, waarbij TKI Bouw en Techniek als katalysator fungeert door te werken met kennisinstellingen, overheden en marktpartijen aan deze innovaties.
Binnen zowel het Nationaal Groeifonds programma Toekomstbestendige Leefomgeving, als voor het Bouwmaterialenakkoord en het programma Circulaire Installaties richten we ons op de volgende activiteiten:
- Minimum viable ecosystems ontwikkelen die gezamenlijk een circulaire waardeketen mogelijk maken.
- Vanuit deze ecosystemen innovaties op het vlak van digitalisering, industrialisatie en contractering ontwikkelen die direct belemmeringen voor een circulaire bouweconomie wegnemen.
- Gezamenlijk leren in en tussen ecosystemen om sneller tot resultaat te komen en inzichten in te zetten voor opschaling.
Een groeiende groep effectieve minumum viable ecosystems die gezamenlijk hun waarde om hebben weten te buigen tot een circulaire waardeketen en daarmee het pad vrij hebben gebaand voor anderen om veel sneller deze transitie te doorgaan. Hiermee komt de circulaire bouweconomie elke dag een stap dichterbij. Niet op papier, maar in de praktijk.
Programma
Focus
Looptijd
Status

Toekomstbestendige Leefomgeving (TBL)
2023-2028
Loopt
Het missieteam

Liselore Havermans
Senior Programmamanager Circulariteit

Mike van Hamersveld
Programmamanager Circulariteit

Vincent Gruis
Voorzitter Programma Adviesraad (PAR)
Meer weten?
Neem contact op met Liselore Havermans
Downloads
MMIP Circulariteit
Versie 2.0
Nieuws

2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor circulaire oplossingen

Circulaire Installaties van start!

€2,7 miljoen subsidie beschikbaar voor onderzoek naar digitale productpaspoorten
