Samenwerken aan de inzet van AI voor levensduurverlenging

19 februari 2025

Op 18 februari 2025 is een groep koplopers rondom artificiële intelligentie (AI), afkomstig uit de markt, kennisinstellingen en de overheid, samengekomen om zich te buigen over de vraag: hoe kunnen we de toepassing van AI versnellen voor levensduurverlenging in de gebouwde omgeving?

De sessie werd georganiseerd door TKI Bouw en Techniek in samenwerking met de werkgroep Gebouwde Omgeving van de AIC4NL (voorheen NL AI Coalitie).

Tijdens de sessie passeerden tientallen praktijkvoorbeelden de revue waarin AI nu al wordt ingezet voor het versterken, verduurzamen en verbeteren van bestaande woningen, utiliteitsgebouwen en civiele infrastructuur. Denk hierbij aan geautomatiseerde weginspectie, het toetsen van bouwconcepten aan wet- en regelgeving, en het voorspellen van onderhoud aan gebouwen.

Naast het verkennen van bestaande toepassingen is ook onderzocht hoe AI breder en effectiever kan worden ingezet. Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere het continu testen van AI-modellen op kwaliteit, het vergroten van de urgentie rondom het gebruik van AI in de sector, en het ontwikkelen van vaardigheden bij professionals om AI te gebruiken en beoordelen. Tot slot is vastgesteld dat er een grotere behoefte is om actief goede voorbeelden met elkaar te delen.

Met deze sessie is een mooie eerste stap gezet naar het opbouwen van een sterk AI ecosysteem voor de sector. Samen met de koplopers in dit systeem willen we de ontwikkeling en toepassing van AI meer gaan toepassen in lopende innovatieprogramma’s, waar nodig nieuwe programma’s opzetten en inspirerende voorbeelden delen.

Wil je meer weten over de inzet van AI voor levensduurverlenging? Download onze position paper ‘Artificiële Intelligentie voor Levensduurverlenging’

Andere berichten

  • 19 februari 2025

    Samenwerken aan de inzet van AI voor levensduurverlenging

  • 13 februari 2025

    Circulaire Installaties van start!

  • 7 februari 2025

    Artificiële intelligentie in de gebouwde omgeving: inzicht in de kansen voor levensduurverlenging